PUUR, Tips

Gaan we lijnen op vakantie of gaan we los?

Tijdens vakanties komen veel mensen een paar kilo aan. Dit heeft niet alleen te maken met andere voedingsgewoonten tijdens de vakantie, maar ook met de ontspanning die je dan ervaart. Je leeft minder jachtig, slaapt misschien wat langer en houdt je overdag wat rustiger dan bijvoorbeeld op je werk.

Uiteraard zijn er ook mensen die zich juist in de vakantie erg inspannen door bijvoorbeeld lange wandel- of fietstochten te ondernemen. Voor deze actieve vakantiegangers is de vakantie veel minder een bedreiging voor het afslanken. Bij een actieve vakantie is het zelfs goed mogelijk dat men wat extra kilo’s verliest door het fietsen of wandelen.

Wanneer de vakantieganger in een pension of hotel zit, is hij wat zijn voeding betreft afhankelijk van wat de keuken daar heeft te bieden. Vakantiegangers die naar het buitenland gaan, hebben als extra moeilijkheid de onbekendheid met de voedingsgewoonten en gerechten in het vakantieland.

 Tips:

 • Spreek van tevoren met jezelf af wat je wilt eten
 • Wees zuinig met alcohol
 • Wees zuinig met sausjes
 • Neem liever geen ijs als nagerecht, maar bijvoorbeeld fruit of koffie/thee
 • Eet zoveel tot er net nog een beetje trek bestaat, stop dan met eten
 • Desnoods vraag je om kleinere porties
 • Neem heldere soep of bouillon i.p.v. gebonden soep
 • Eet gekookte aardappelen i.p.v. gebakken of gefrituurde aardappelen
 • Kleinere porties vlees
 • Bij energierijke toetjes een fruitsalade
 • Neem niet elke dag iets lekkers bij de koffie

Probeer de maaltijden en tussendoortjes goed te plannen. Schakel iemand uit jouw omgeving in om je eventueel te helpen bij het kiezen van een gerecht. En rek de maaltijd! Door af en toe mes en vork neer te leggen, is men eerder verzadigd.

Deze simpele tips kunnen al een aardige besparing aan calorieën opleveren tijdens het eten buiten de deur en op vakanties.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply