Recept

Kerstbrood uit de broodbakmachine en oven

Kerstbrood is al een tijdje in de winkel te verkrijgen, maar hoe lekker is het om zelf Kerstbrood te maken. Of je dat nu met of zonder spijs maakt! Lees snel verder hoe jij dit Kerstbrood maakt met hulp van de broodbakmachine en oven.

Recept Kerstbrood

Ingrediënten

  • 500 gr Speltmeel
  • 300 ml warm water
  • 15 gr verse gist
  • 10 gr zout
  • 2 el olijfolie
  • 100 gr krenten
  • 100 gr rozijnen
  • 100 gr cranberry’s
  • 200 gr grof gehakte noten
  • evt. amandelspijs met geklutst eitje

Bereiden:

Doe het meel in de broodbakmachine en voeg het zout toe. Los het gist op in het water en voeg dit toe aan het meel, zorg dat het gist en het zout elkaar niet raken!!! (gist en zout zijn vijanden van elkaar) Als het wel gebeurt dan rijst het brood niet! De olijfolie voeg je daarna toe aan het deeg. Verwarm de oven voor op 175 C en leg een bakplaat klaar met een vel bakpapier er op. Als de broodmachine aangeeft dat je iets kan toevoegen, voeg dan de krenten, rozijnen, cranberry’s en noten toe aan het mengsel. Laat de machine kneden en rijzen.

Voordat de machine het brood gaat bakken, haal het deeg uit de machine, kneed het iets door en doe het in een vorm of leg het deeg op de bakplaat.

Wanneer je het Kerstbrood wil vullen met amandelspijs dan is dat nu het moment. Prak het amandelspijs met een half geklutst eitje door elkaar en maak er dan een rol van. Rol het deeg uit en leg de rol amandelspijs in het midden. Vouw het deeg er over heen en druk de randen iets aan.

Om een mooi bruin korstje te krijgen, kan je het deeg aflakken met een beetje water of ei. Bak het brood ca. 30 minuten af in de oven.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply