PUUR

Tips om de Decembermaand door te komen

Tijdens de maand december komen veel mensen een paar kilo aan.  En in januari gaat heel Nederland massaal aan de lijn. Maar is dat wel nodig? Je hebt eigenlijk maar 4 feestdagen in december; 5 december, twee kerstdagen en de jaarwisseling.

Toch is december dé verschrikking voor mensen die willen afvallen of niet willen aankomen. Eerst hebben we Sinterklaas met de pepernoten en chocoladeletters die al vanaf september in de winkel liggen. Vervolgens de kerstdiners om daarna aan de oliebollen en appelflappen te gaan met de jaarwisseling. Hoe moet je met de maand december toch omgaan?

Een paar tips om je op weg te helpen ….

Tussendoortjes zijn tussendoortjes
Zet geen schaaltje met kruidnootjes of kerstkransjes op tafel, hier blijf je gegarandeerd van eten. Neem een alternatief, bijvoorbeeld mandarijntjes (eventueel gedoopt in de chocolade) of taaitaai (een klein taaitaaipoppetje bevat maar 15 kcal). Vermijd als het kan de chocoladeletter (een grote letter levert bijna net zo veel calorieën als een warme maaltijd!). Maar de beste tip blijft natuurlijk: niet kopen! Want wanneer je deze lekkernijen niet in huis hebt, kun je ze ook niet eten.

Normaal eetpatroon
Houd je normale eetpatroon aan, dus geen maaltijden overslaan uit angst om te veel te eten. Want als je een maaltijd overslaat, ga je hongerig aan tafel en eet je waarschijnlijk juist meer.

Rustig eten
Eet langzaam en neem af en toe een pauze tijdens het eten. Leg je bestek even neer en neem een slokje water. Probeer voornamelijk mager vlees te bestellen/te eten en onthoud dat rode sauzen (ketchup en chilisaus) minder calorieën bevatten dan andere sauzen. (als je thuis eet, kun je zelf een magere saus op yoghurtbasis maken). Ga je gourmetten? Probeer dan zoveel mogelijk groente mee te bakken in je pannetje. Ook hier: eet langzaam. Bak iets in je pannetje, eet het op en doe er dan pas iets nieuws in. Zo raak je sneller vol.

Let op de porties
De mooi versierde tafels met de meest verrukkelijke gerechten er op is een vast onderdeel van de Kerstdagen. Let op de porties! Schep gerust van alles iets op, maar houd het op kleine hoeveelheden. Je loopt dan niet het risico dat je van alle lekkernijen te grote porties wegwerkt, met alle gevolgen van dien.

Berg chocolade en ander soepgoed op
Zijn alle gasten weg en is het diner afgelopen? Ruim dan direct alles af en zet snoepgoed in de kast. Als je er tegen aan blijft kijken, kom je te snel in de verleiding. Zeker als je tijdens het diner een glaasje alcohol hebt gedronken, dan neem je het vaak niet meer zo nauw. Zorg er ook voor dat er tussen de maaltijden door geen snoepgoed in het zicht is. Echt, het scheelt!

Leer ‘nee’ te zeggen
Wees duidelijk en zeg ‘nee’ met een glimlach en een ferme toon. Zorg dat je altijd een duidelijke reden bij de hand hebt voor de mensen die met een ‘nee’ geen genoegen nemen. Er is namelijk altijd wel iemand die wilt weten waarom je iets afslaat … Verzin maar wat: allergisch voor taartjes, je krijgt pukkeltjes van chocolade en je wordt misselijk van borrelhapjes. Zo simpel is het!

december PUUR GewichtsCoachGa niet met lege maag naar een feestje
Eet voordat je naar het feestje gaat wat fruit, kwark/ yoghurt of rijstwafels … Maar ga niet met een lege maag naar een feestje. Zo voorkom je dat je te veel eet van de hapjes en op deze manier lukt het je beter om de porties onder controle te houden.

Overdrijf niet met alcohol
Alcohol is een echte dikmaker, vaak verleg je je grenzen onder invloed van alcohol en je bent sneller geneigd om meer te gaan eten van alle lekkernijen. Houd dus het hoofd koel en geniet van alcoholvrije drankjes!

Probeer de lekkerste maar ook de gezondste en magerste hapjes eruit te pikken
Op een feestje kan je vaak kiezen uit welk lekker hapje je zult nemen, maar dat kan je natuurlijk helemaal doen wanneer je zelf kookt. Kies voor vis of wit vlees en serveer er in ieder geval verse groenten bij. Het is een gezonde, maar ook smakelijke basis voor een feestmaal. Kijk verder uit met vette sauzen en dressings. Wees creatief! Zo kun je zelf een heerlijke dressing op basis van magere yoghurt maken of van olijfolie en balsamicoazijn.

Ga iets doen
Blijf tijdens de feestdagen niet in die luie stoel of op de bank liggen maar ga iets doen. Maak een wandeling door het bos of ga een vriend(in) of familie opzoeken. Blijf in ieder geval niet in je pyjama op de bank hangen. De kans is groot dat je uit verveling de koelkast induikt!

Deze simpele tips kunnen al een aardige besparing aan calorieën opleveren tijdens de feestdagen.

Smakelijke en gezellige feestdagen!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply