Recept

Ovenschotel witte boontjes

2016 is door de VN uitgeroepen tot het internationale jaar van de peulvruchten. Peulvruchten zijn rijk aan eiwitten én koolhydraten, ze bevatten veel mineralen zoals ijzer en calcium, B-vitaminen en zitten vol met gezonde voedingsvezels. Voedingsvezels zijn heel belangrijk voor gezonde darmen. Bovendien zijn peulvruchten (vooral in gedroogde vorm) ook nog eens heel betaalbaar. Omdat de peulvrucht vol eiwitten zit kun je hem prima eten als vleesvervanger.

Een heel bekend gerecht met peulvruchten is de Chili con Carne, wat ik binnenkort eens voor jullie ga maken. Maar het eerste recept met peulvruchten is toch wel mijn favoriete ovenschotel met witte boontjes…..

Ingrediënten

  • Pot witte bonen
  • 1 ui, fijn gesneden
  • 2 teentjes knoflook
  • Bakje champignons, in schijfjes
  • 3 wortels, in schijfjes
  • 1 paprika, in reepjes
  • 500 gr aardappelen, in schijfjes
  • Handje kleine tomaatjes, door midden
  • Handje geraspte kaas
  • Peper & zout
  • Italiaanse kruiden
  • En eventueel vlees of kip in reepjes

Bereiding

  1. Oven voorverwarmen op 200 C.
  2. Kook de aardappelschijfjes in 5 minuten, giet de aardappelen af en laat ze even afkoelen.
  3. Spoel de bonen in een vergiet af met koud water en laat uitlekken.
  4. Verhit een pan op het vuur en bak de wortels een paar minuten in een scheutje olijfolie of kokosolie.
  5. Voeg de champignons, paprika, knoflook en ui toe en bak de groenten 3 minuten. Doe de witten bonen erbij, schep het even om en voeg dan de peper & zout en kruiden toe.
  6. Schenk het blik tomatenblokjes erbij en breng aan de kook en laat het ca 5 minuten lekker pruttelen op zacht vuur.
  7. Bak vlees- of kipreepjes in een paar minuten bruin in een koekenpan.
  8. Vul een ovenschaal met het groentemengsel, doe hier het vlees bovenop en daarna de schijfjes aardappel. Verdeel de tomaatjes er overheen met de geraspte kaas. Strooi hier nog wat peper & zout en wat kruiden over.
  9. De ovenschotel wordt in 20 minuten gaar op 200 C.

Je kunt heel veel variëren in dit recept, welke groente je er ook aan wil toevoegen … het kan! Heerlijk om aan het einde van de week de groenterestjes op te maken in deze ovenschotel. Als je er maar wel de witten bonen en Italiaanse kruiden aan toevoegt. Eet smakelijk!

Wat maak jij eigenlijk met peulvruchten? Laat een bericht achter onder dit recept … Alvast bedankt

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply